Home zondag
3 maart
maandag
4 maart
dinsdag
5 maart
woensdag
6 maart
interessante
websites
de gids
 
 
 

maandag 4 maart 2019 van 9.30 tot ongeveer 17.30 u.
Rome van de Oudheid:
o.a. Forum Romanum, Colosseum en Capitool

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakoverzicht van het Forum Romanum


het Tibereiland en de Ponte Rotto


Colosseum


Opzet van de rondleiding

Deze rondleiding is afgestemd op "ge´nteresseerde beginners": Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Maar ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze wandeling zeker nog nieuwe dingen ontdekken. Onderweg geef ik regelmatig een woordje uitleg bij de sites, de gebouwen en de kunstwerken. We proberen in de voor- en namiddag een korte koffiestop in te lassen, maar verder willen we de dag volop benutten.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximaal 10 deelnemers.

Programma


ruiterstandbeeld van
keizer Marcus Aurelius


tempel van Vesta
op het Forum Romanum


Cosmatenvloer
in de San Clemente


Vesta-priesteres
op het Forum Romanum

Deze dag staat bijna volledig in het teken van de Romeinse Oudheid. We vertrekken om 9.30 u. aan de fontein op het Forum Boarium, tegenover de Bocca della VeritÓ: zie rode stip op de kaart hieronder. Daar treffen we meteen enkele bekende sites aan: de Tiber, het eiland en twee uitstekend bewaarde tempels.

Wandelend langsheen het Theater van Marcellus beklimmen we het Capitool: de meest eerbiedwaardige van de 7 heuvelen waarop het antieke Rome gebouwd was. Aan de andere zijde van die heuvel ontdekken we de keizerfora, met o.a. de Zuil van Trajanus. Op het einde van de voormiddag bezoeken we het Forum Romanum, waar in de Oudheid het hart van de grootste stad ter wereld klopte. Die overblijfselen bestuderen we uiteraard van meer nabij.

Vrij middagmaal vermoedelijk rond 13 u. Nadien bewonderen we de Triomfboog van keizer Constantijn en treden we binnen in het Colosseum: het meest imposante gebouw van heel de antieke wereld.

Even verder dalen we af in de ondergrond van de San Clemente-basiliek,waar we drie cultusoorden onder elkaar aantreffen: uit de twaalfde eeuw, de vierde eeuw en de eerste eeuw - ongetwijfeld een van de meest beklijvende ervaringen in Rome!

Vandaar keren we met het openbaar vervoer terug naar Piazza Venezia, waar een bezoek aan het monument voor Vittorio Emanuele II ons terugvoert naar de moderne tijd.

Einde van de wandeling omstreeks 17.30 Ó 18 u.


Capitoolheuvel


San Clemente: absismoza´ek


Triomfboog van Constantijn

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • De toegang tot het Forum Romanum en het Colosseum samen kost 12 euro (7,50 mits reductie), en tot de San Clemente 10 euro.
  • De file aan de kassa van het Forum Romanum en het Colosseum zullen we vermijden door vooraf te reserveren. Na inschrijving laat ik je weten hoe je dat doet.
  • Het antieke wegdek (o.a. op het Forum Romanum) is nogal oneffen; stevig schoeisel is aangeraden.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me uiterlijk 25 februari laat weten vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

De rondleiding start om 9.30 u. Even voordien ontmoeten we elkaar aan de fontein tussen de antieke tempels van het Forum Boarium, tegenover de Bocca della VeritÓ. De plaats is hieronder aangeduid met rode stip.

reset kaart 
 
 
Home zondag
3 maart
maandag
4 maart
dinsdag
5 maart
woensdag
6 maart
interessante
websites
de gids