Home woensdag
26 februari
donderdag
27 februari
vrijdag
28 februari
zaterdag
29 februari
interessante
websites
de gids
 
 

zaterdag 29 februari 2020 van 9.30 tot ongeveer 13 u.:
Onbekende schatten aan de oostzijde van het centrum

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakSanta Maria Maggiore


intarsia (Museo Nazionale Romano)


Santa Maria degli Angeli


Opzet van de rondleiding

In Rome moet je ook eens de platgetreden paden verlaten. Ook buiten de grote toeristenstromen zijn er immers nog tal van prachtige sites te ontdekken die minstens evenzeer de moeite waard zijn.

Deze rondleiding is afgestemd op Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Onderweg krijg je heel wat uitleg bij de sites, de gebouwen en de kunstwerken. Ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze wandeling allicht nog nieuwe dingen ontdekken.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximum 10 deelnemers.

Programma


discuswerper
(Museo Naz. Romano)


een deel van de gigantische
Thermen van Diocletianus


Victoria
(Museo Naz. Romano)

We vertrekken om 9.30 u. aan de zuil bij de voorzijde van de Santa Maria Maggiore (rode stip op de kaart hieronder). Eerst bezoeken we de Santa Maria Maggiore: de enige van de vier pauselijke basilieken die de constructie uit de vijfde eeuw ongeschonden bewaard heeft. Ook de moza´eken uit de late Oudheid en uit de Middeleeuwen zijn uniek.

Even verderop laten we ons imponeren door de gigantische Thermen (badgebouwen) van keizer Diocletianus. Een deel ervan is door Michelangelo omgevormd tot kerk: de Santa Maria degli Angeli. Achter de bescheiden gevel van deze kerk gaat een reusachtig interieur schuil, met de bekende meridiaan.

Tot slot ontdekken we in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) een prachtige verzameling aan antieke beeldhouwwerken, fresco's en kleurrijke moza´eken: misschien niet de bekendste, maar zeker wel de mooiste collectie antieke kunst in Rome.

Einde van de wandeling omstreeks 13 u.


fresco uit de villa van Livia
(Museo Naz. Romano)


apsis van de
Santa Maria Maggiore


columbarium
(in thermen van Diocletianus)

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • Het toegangsgeld voor het Museo Nazionale Romano en de Thermen van Diocletianus samen kost 15 euro. Dat betaal je rechtstreeks aan de kassa.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me uiterlijk 22 februari laat weten vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

De rondleiding start om 9.30 u. Even voordien ontmoeten we elkaar aan de zuil aan de voorzijde van de Santa Maria Maggiore, hieronder aangeduid met rode stip.
(Pas op: niet aan de obelisk: die staat aan de achterzijde van de basiliek)
 
 
Home woensdag
26 februari
donderdag
27 februari
vrijdag
28 februari
zaterdag
29 februari
interessante
websites
de gids